IoT Neyin interneti?

M2M
Makineden Makineye Daha yüksek verim ve ön boşaltma problemlerini kolaylaştırmak için neredeyse anlık veri transferini kullanan büyük (bazen endüstriyel) makineler arasında veri transferini vurgulayan bir iletişim stili.

IOT
Nesnelerin İnterneti (IoT) 1999’da icat edilmiştir ve internet’in günlük nesnelere doğal bir uzantısıdır. Buna göre, IoT ağlar, gömülü cihazlar ve yapay zeka gibi “etkinleştiriciler” üzerine kurulmuş yeni gelişen bir teknoloji alanıdır. Dahası, IoT standartları, İnternetin büyümesini kullanmaya yardımcı olan aynı kurumlar tarafından tasarlanmaktadır, yani. IEEE, IETF ile birlikte birkaç özel oyuncu.

IOE
Herşeyin İnterneti Cisco tarafından icat edilen ve halen kullanılan IoT için bir başka terim, IoT’nin yalnızca şeylerden değil, aynı zamanda verilerden, süreçten ve insanlardan oluştuğunu ima eder.

IoT
Endüstriyel Nesnelerin İnterneti M2M teknolojisi için, yalnızca endüstriyel makinelere odaklandığında kullanılan bir şemsiye terimdir.

IoT’deki (Nesneler) Şeyler

Actuator / Çalıştırıcı
Bir vana açmak gibi bir mekanizmanın veya sistemin taşınmasından ve kontrolünden sorumlu olan bileşen.

Access point / Erişim noktası
Yerel alan ağına bağlanacak aygıtlar için portal görevi gören kablosuz ağ aygıtı.

Device / Aygıt yada Cihaz
Aygıt, bir sistem içinde bir veya daha fazla bilgi işlem işlevi sağlayan bir fiziksel donanım veya ekipman birimidir.

Beacon
Akıllı telefonlar veya izlenen paketler gibi Bluetooth ve Bluetooth Düşük Enerji (BLE) özellikli cihazlara bağlanan küçük vericiler.

Gateway / Ağ geçidi
İki bilgisayar ya da cihaz arasındaki iletişimi, birbirlerinin veri aktarımını ve iletişimini anlamalarını sağlayan “çeviren bir hub”.

Hub
Diğer veri ileten cihazları merkezi bir istasyona bağlayan bir donanım cihazı.

Cyber-physical system / Siber-fiziksel sistemler
Hesaplama, ağ oluşturma ve fiziksel işlemlerin fiziksel işlemlerin hesaplamaları etkilediği geri besleme döngüleriyle entegrasyonu ve bunun tersi de geçerlidir.

Contactless / Temassız
Akıllı bir kartın, cep telefonunun veya başka bir cihazın kablosuz olarak – temassız olarak – elektronik bir okuyucuya, genellikle bir ödeme yapmak için bağlanmasına izin veren teknolojileri açıklar.

Digital twin / Dijital ikizler
Çeşitli amaçlar için kullanılabilecek ve geçmiş makine verilerini dijital modele entegre eden fiziksel varlıkların, işlemlerin, insanların, yerlerin, sistemlerin ve cihazların dijital bir kopyası.

Geofencing
Cihazların çalışabileceği sanal bir coğrafi sınır oluşturmak için GPS veya RFID teknolojisinin kullanılması.

GIS / Coğrafi Bilgi Sistemi
Mekansal veya coğrafi verileri yakalamak, işlemek, analiz etmek, yönetmek ve sunmak için tasarlanmış bir sistem.

GPS / Küresel Konumlama Sistemi
Küresel Konumlandırma Sistemi ABD Hükümeti tarafından yaratılan ve konum hizmetlerine izin veren bir teknoloji.

GNSS / Global Navigasyon Uydu Sistemi
Konumlandırma ve zamanlama verilerini GNSS alıcılarına ileten uzaydan sinyaller veren uyduların bir takımyıldızı.

Haptics / Dokunma
Bilgisayar uygulamaları ile etkileşime dokunsal duyum ve kontrol uygulama bilimi.

HAV / Donanım Destekli Sanallaştırma
Sanal makineleri (VM) oluşturan ve yöneten yazılımı desteklemek için bilgisayarın fiziksel bileşenlerinin kullanılması.

IMU / Atalet ölçü birimi
Bir insansız havaya özgü kuvvet, açısal hız ve bazen de vücudu saran manyetik alan gibi bir vücudu ölçen ve raporlayan bir cihaz.

LIDAR / Işık Algılama ve Değişme
Ölçümleri toplamak için bir lazerden gelen nabzı kullanan ve ardından 3B modeller ve nesnelerin ve ortamların haritalarını oluşturmak için kullanılabilecek uzaktan algılama teknolojisi.

Mekatronik
Robotik, elektronik, bilgisayar, telekomünikasyon, sistemler, kontrol ve ürün mühendisliğinin bir kombinasyonunu içeren hem elektrik hem de mekanik sistemlerin mühendisliği.

RADAR / Radyo Algılama ve Değişme
Nesnelerin aralığını, açısını veya hızını belirlemek için radyo dalgalarını kullanan bir algılama sistemi.

Telematik
Bilgisayarlı bir haritada hareketleri kaydetmek için GPS ve onboard diagnostics kullanarak bir varlığın izlenmesi için bir yöntem.

IoT Nesneleri Nasıl Bağlanır?

IoT haberleşme donanım ve yazılımları

eSIM
Katıştırılmış SIM (eSIM veya eUICC olarak da bilinir), birden fazla mobil şebeke operatörü aboneliğini uzaktan yönetmek ve GSMA teknik özellikleriyle uyumlu olmak için tasarlanmış güvenli bir unsurdur.

ICCID / Entegre Devre Kartı Tanımlayıcısı
SIM karta yerleşik benzersiz seri numarası.

IMSI / Uluslararası Mobil Abone Kimliği
GSM bağlantılı bir cihazın tanımlanmasıyla ilişkili genellikle on beş rakam olan benzersiz bir numara.

IoT modülü
Nesnelere, makinelere ve veri gönderen ve alan kablosuz ağlara bağlanan şeylere gömülü küçük bir elektronik cihaz.

IP adresi / İnternet Protokol Adresi
Bir ağa, özellikle de İnternet’e bağlı bir bilgisayara (veya başka bir aygıta) atanan benzersiz bir adlandırma numarasıdır.

Modem
Bir bilgisayarın telefon hattı veya kablo veya uydu bağlantısı üzerinden veri gönderip almasını sağlayan donanım aygıtı.

Router / Yönlendirici
Gelen IP paketlerini almak, analiz etmek ve başka bir ağa taşımak için tasarlanmış bir donanım aygıtı.

SOC / System on chip/Single-board computer
Gerekli tüm elektronik devreleri ve akıllı telefon veya giyilebilir bilgisayar gibi belirli bir sistem için parçaları tek bir entegre devre üzerinde bulunan bir mikroçip.

SIM / Abone kimlik modülü
Kimlik, konum, telefon numarası, ağ yetkilendirme verileri ve kablosuz bir cihaza kurulu olan güvenlik anahtarlarını içeren saklanan akıllı kart.

Kablosuz modem
Telefon sistemini atlayan ve doğrudan İnternet bağlantısına erişebileceği bir kablosuz ağa bağlanan bir modem.

Mobil ağlar ve sağlayıcılar

CDMA2000
(ayrıca C2K veya IMT-MC olarak da bilinir), cep telefonları ve cep siteleri arasında ses, veri ve sinyal verilerini göndermek için kullanılan 3G mobil teknoloji standartlarının ailesidir.

GPRS / Genel Paket Radyo Servisi
GPRS, 2G hücresel iletişim sisteminin global mobil iletişim (GSM) sistemi üzerindeki paket odaklı mobil veri servisidir.

GSM / Mobil İletişim için Global Sistem
Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI) tarafından geliştirilen ve ilk Temmuz ayında Finlandiya’da dağıtılan cep telefonları tarafından kullanılan ikinci nesil (2G) dijital hücresel ağların protokollerini tanımlayan bir standarttır. 1991.

HSPA (+), HSUPA, HSDPA
Yüksek Hızlı Paket Erişimi, Yüksek Hız Uplink Paket Erişimi, Yüksek Hız Downlink Paket Erişimi Bir 3G mobil geniş bant iletişim teknolojisi. HSPA ağları, hücre başına maksimum 14,4 Mbps veri hacmi sunar.

MNO / Mobil Şebeke Operatörü
Bir mobil şebeke operatörü, hücresel bir şebekenin sahibi ve işletmecisidir ve üzerinde servisler sağlar.

MVNO / Mobil Sanal Şebeke Operatörü
Kablosuz ağ altyapısına sahip olmadan müşterilere bir kablosuz ağ hizmeti sağlayıcısı.

MVNE / Mobil Sanal Ağ Etkinleştirici
Mobil sanal ağ operatörlerinin (MVNO’lar) kendi müşterilerine hizmet sunabilmesi için ağ altyapısı ve provizyon, yönetim ve OSS / BSS gibi ilgili hizmetleri sağlayan şirket.

UMTS / Evrensel Mobil Telekomünikasyon Sistemi
UMTS, GSM standardını temel alan şebekeler için üçüncü nesil mobil hücresel sistemdir.

Mobil ağ teknolojileri

2G
Çağrı ve metin şifrelemesinin yanı sıra SMS, resimli mesajlar ve MMS gibi veri servislerini tanıtan ikinci nesil hücresel teknoloji.

3G
Daha hızlı veri iletimi sağlayan, görüntülü arama ve mobil internet sağlayan üçüncü nesil hücresel teknoloji.

4G
Dördüncü nesil hücresel teknoloji, 2008’de piyasaya sürüldü ve bu da HD mobil TV, video konferans ve diğer uygulamaların etkinleştirilmesini sağladı.

5G
2008 yılında devreye girmeye başlanan mevcut hücresel teknoloji kuşağı, 100 Gb / sn’ye kadar daha yüksek hızlar, daha düşük gecikme süresi ve hücre başına daha yüksek cihaz yoğunluğu sunar.

​LTE
Uzun vadeli evrim Mobil cihaz kullanıcılarına daha fazla ağ kapasitesi ve hız sunan 4G kablosuz genişbant teknolojisi standardı.

​Mobil / Hücresel
Bir hücresel ağ, her biri baz istasyonu olarak bilinen sabit bir konum alıcı-vericisinin bulunduğu hücreler üzerinden kara üzerine dağılmış bir radyo ağıdır.​

Ağ dilimleme
Birden fazla mantıksal ağın paylaşılan bir fiziksel ağ altyapısı üzerinde çalışmasına olanak tanıyan ve her bir uygulama için maksimum ağ kullanımı ve optimum bağlantı sağlanmasına yardımcı olan bir sanallaştırma biçimi.

​Dolaşım
Dolaşım, seyahat eden bir kablosuz cihazın, bulunduğu yeri terk ettiğinde başka bir ağı ziyaret ederek bağlantıda kalmasını sağlar.

​Radyo iletişim teknolojileri

Bluetooth
Dünyanın en yaygın iletişim teknolojilerinden biri. Kısa bir mesafeden radyo dalgalarıyla veri iletimini sağlar.

​BLE / Bluetooth Düşük Enerji
IoT cihazlarına servis verme amaçlı yeni bir Bluetooth teknolojisi yinelemesi.

Ultra Wide Band / UWB
Ultra geniş bant, radyo spektrumunun büyük bir kısmı üzerinden kısa menzilli, yüksek bant genişliğine sahip iletişimler için çok düşük bir enerji seviyesi kullanabilen bir radyo teknolojisidir. UWB, işbirlikçi olmayan radar görüntülemede geleneksel uygulamalara sahiptir.

​LAN / Yerel alan ağı
Yerel olarak yönetilen bir ağ ekipmanıyla sınırlı bir alandaki cihazları birbirine bağlayan bir ağ. En çok Ethernet kablosu aracılığıyla iki cihaz arasında bir bağlantı olarak görülür.

​Mesh Network
Altyapının doğrudan, dinamik ve hiyerarşik olmayan bir şekilde mümkün olduğunca çok sayıda düğüme bağlandığı ve müşterilere veri yollamak için birbirleriyle işbirliği yaptığı yerel bir ağ topolojisi.

​MIMO / Çoklu giriş çoklu çıkış
Telsizde, bir radyo linkinin kapasitesini çoklu gönderme ve alma antenleri ile çarpma yöntemi.

​NFC / Yakın Alan İletişimi
Biri genellikle akıllı telefon gibi taşınabilir bir cihaz olan iki elektronik cihazın birbirlerini yaklaşık 4 cm (2 inç) içine getirerek iletişim kurmasını sağlayan bir dizi iletişim protokolü.

RAN / Radyo Erişim Ağı
Bireysel cihazları bir ağın diğer bölümlerine radyo üzerinden bağlayan bir ağ. Karasal Trunked Radio

​TETRA
Eskiden Trans-European Trunked Radio olarak bilinen TETRA, güvenli bir ses ve veri iletimi sunan bir Avrupa profesyonel mobil telsizi ve iki yönlü telsiz özelliğidir.

vRAN / Sanallaştırılmış RAN
Daha fazla esneklik ve maliyet verimliliği sağlamayı amaçlayan genel amaçlı işlemcilere dayanan platformlar kullanarak, RAN’daki ağ işlevlerini sanallaştıran bir yöntem.

WAN / Geniş Alan Ağı
Geniş bir coğrafi alana yayılan bir ağ.

​WSN / Kablosuz Sensör Ağı
Fiziksel veya çevresel koşulları izlemek için sensörler kullanan mekansal olarak dağıtılmış otonom cihazlardan oluşan bir kablosuz ağ.

WiFi / Kablosuz internet
Belirli radyo markaları üzerinden kablosuz cihaz iletişimine izin veren bir teknoloji. Kısaltma olmayan WiFi, kablosuz Internet bağlantısı için en yaygın kullanılan teknolojidir.

​WLAN / Kablosuz Yerel Alan Ağı
Bu ağ, bir cihazın ağa kablosuz olarak bağlanabilmesi dışında, LAN ile aynı şekilde çalışır.

​Z-Wave
Genellikle güvenlik otomasyonunda ve akıllı evlerde kullanılan, düşük enerjili radyo dalgaları nedeniyle cihazdan cihaza iletişim kurmasını sağlayan bir iletişim teknolojisi.

LPWA teknolojileri

LPWAN / Düşük Güçlü Geniş Alan Ağı
Düşük bit hızını kullanarak çalışan ve genellikle akıllı cihazlara dahil olan veya bunlara hitap eden bir WAN.

ZigBee
Genellikle kontrol veya sensör ağlarında düşük veri hızı, düşük güç iletişimi için kullanılan düşük güç WLAN üzerinden veri iletişimi sağlayan bir teknoloji.

​EC-GSM / Genişletilmiş kapsama GSM IoT
Standart tabanlı Düşük Güç Geniş Alan teknolojisi. EGPRS’ye dayanmaktadır ve IoT iletişimi için yüksek kapasiteli, uzun menzilli, düşük enerji ve düşük karmaşıklıkta bir hücresel sistem olarak tasarlanmıştır.

​LORA
Hücresel stilde düşük veri hızlı bir iletişim ağı sağlamayı amaçlayan Uzun Menzilli, düşük güçlü kablosuz standart. M2M ve IoT pazarını hedef alan LoRa, önemli mesafelerdeki aralıklı düşük veri hızı bağlantısı için uygundur.

​LTE-E
LTE-M, GSMA tarafından tanımlanan LTE-MTC standardını, daha spesifik olarak LTE CatMl’i belirtmek için kullanılır. LTE-M, LTE kurulumlu bir tabanın genişletilmiş kapsama alanında tekrar kullanılmasını sağlayan Düşük Güçlü Geniş Alan teknolojisidir.

​NB-IoT / Dar Bant IoT
Nesnelerin İnterneti (IoT) için özel olarak tasarlanmış dar bantlı bir radyo teknolojisi, dolayısıyla adı. Bu standardın özel odağı iç mekan kapsama alanı, düşük maliyetli, uzun pil ömrü ve çok sayıda cihazdır. Bu teknoloji GSM ve LTE spektrumunda konuşlandırılabilir.

Sigfox
Sigfox, uzak cihazların ultra dar bant kullanarak bağlanmasına olanak sağlayan, düşük güçte düşük veri hızı ve uzak bağlı cihazlar için düşük maliyetli iletişim sağlamak için kullanılan hücresel bir stil sistemidir.

​IoT’de nesneler nasıl iletişim kurar?

IoT’de kullanılan iletişim protokolleri

Lightweight M2M / Hafif M2M
Sensör ağları ve makineden makineye (M2M) ortamın talepleri için tasarlanmış bir cihaz yönetim protokolü.

​Modbus
Endüstriyel elektronik cihazları bağlamak için kullanılan programlanabilir lojik kontrol cihazları (PLC’ler) ile kullanım için seri haberleşme protokolü.

​MQTT / Message Queuing Telemetri Transport
Fiziksel cihazları ve ağları uygulamalar ve ara katman yazılımları ile bağlamak için tasarlanmış bir protokol olup, IoT ve M2M için ideal bir bağlantı protokolüdür.

​MTC / Makine Tipi İletişim
Akıllı makineler arasında, insanlar tarafından düşük veya hiç müdahalesiz, tamamen otomatik veri oluşturma, değiştirme, işleme ve çalıştırma için açıklayıcı bir terim.

​Artificial Intelligence / Yapay zeka

AI / Yapay zeka
Bilgisayar sistemlerinin teorisi ve gelişimi, normal olarak görsel algı, konuşma tanıma ve karar verme gibi insan zekasını gerektiren işleri yapabilmektedir. AI aynı zamanda makinelerin deneyimlerden öğrenmelerini sağlar.

Computer vision / Bilgisayar görüşü
Bilgisayar biliminin, görüntüleri insan vizyonuna benzer şekilde görmesini, tanımlamasını ve işlemesini sağlamak için çalışan bilgisayar biliminin bir parçası.

​Deep learning / Derin öğrenme
Bilgisayarları örnek olarak öğrenmeyi öğreten bir makine öğrenme tekniği.

​Machine learning / Makine öğrenme
Makine öğrenimi, sistemlerin verilerden öğrenebileceği, kalıpları belirleyebileceği ve en az insan müdahalesiyle kararlar alabileceği fikrine dayanan analitik modellerin yapımını otomatikleştiren bir veri analizi yöntemidir.

Neural networks / Nöral ağlar
Makinelerin insanlara daha çok benzemesine yardımcı olmak için tasarlanmış insan beyni ve sinir sistemi üzerinde modellenen bir bilgisayar sistemi.

Bilgi İşlem ve Bulut

API / Uygulama Programlama Arayüzü
Yazılım ve uygulamalar oluşturmak için bir dizi rutin tanım, protokol ve araç. Bir API, iş süreçlerinizi, hizmetlerinizi, içeriğinizi ve verilerinizi kanal ortaklarına, iç ekiplere ve bağımsız geliştiricilere kolay ve güvenli bir şekilde bağlar. API’ler, şirketlerin veri alışverişinde bulundukları ve tutarlı kanallar arası müşteri deneyimleri geliştirdikleri fiili bir standart haline geliyor.

APN / Erişim Noktası Adı
Telekomünikasyon ve bilgisayar ağları arasındaki iletişimi tercüme eden bir ağ geçidi (çoğunlukla İnternet).

Cloud Computing / Bulut bilişim
Farklı bilgisayarlardan veya cihazlardan veri erişimine izin veren internet tabanlı bilgi işlem. Genelde ‘bulut’un kendisinin verileri depoladığı sanılır, ancak veriler, herhangi bir zamanda İnternet üzerinden verilere erişime izin veren fiziksel bilgisayarlarda depolanır.

Edge computing / Kenar hesaplama
Merkezi bir bulut ortamında gerçekleşmenin aksine, hesaplamanın büyük ölçüde veya tamamen akıllı cihazlar veya kenar cihazlar olarak bilinen dağıtılmış cihaz düğümlerinde gerçekleştirildiği bir model.

​Firmware / FOTA
Cihazın belirli donanımı için düşük seviye kontrolü sağlayan belirli bir bilgisayar yazılımı sınıfı. FOTA, aygıt yazılımını havadan yükseltme yeteneğini ifade eder.

​Fog computing / Sis bilişimi
Edge computing veya sisleme olarak da bilinen Fog computing, Cisco tarafından oluşturulan ve bulut bilişimi bir şirketin ağının kenarına genişletmeyi ifade eden bir terimdir.

​Flow-based programming / Akış tabanlı programlama
Program adımlarının, bir tür kanaldan veri ileterek birbirleriyle iletişim kurduğu bir tür veri akışı programlaması. Kanallar daha büyük sistem tarafından yönetilir ve bağlı bileşenlerin girdi girişine ve çıktı üretmeye odaklanmasını serbest bırakır.

Hybrid cloud / Hibrit bulut
Şirket içi, özel bulut ile üçüncü taraf, genel bulut hizmetlerinin iki platform arasında düzenlenmiş bir karışımını kullanan bir bulut bilgi işlem ortamı.

​Java / JSON
Herhangi bir bilgisayar sisteminde çalışacak programlar üretmek için tasarlanmış genel amaçlı bir bilgisayar programlama dili. JavaScript Object Notation, insan tarafından okunabilen biçimlendirilmiş veriler üretmek için kullanılan metin tabanlı hafif bir teknolojidir.

​OTA / Over-the-Air
OTA sağlama, yeni yazılım dağıtma, yapılandırma ayarları ve hatta şifreleme anahtarlarını çeşitli cihazlara güncelleme için çeşitli yöntemler anlamına gelir.

​Open source/ Açık kaynak
Orijinal kaynak kodunun serbestçe temin edilebildiği ve yeniden dağıtılabildiği veya değiştirilebildiği yazılımı açıklar.

​Peer-to-peer / Eşler arası
Eşler arası bilgi işlem veya ağ iletişimi, eşler arasındaki görevleri veya iş yüklerini bölen dağıtılmış bir uygulama mimarisidir. Akranlar, başvuruda eşit derecede ayrıcalıklı ve eş katılımcıdır.

RESTful API
Ayrıca bir RESTful web hizmeti olarak da adlandırılan bir RESTful API, temsili durum aktarımı (REST) teknolojisine, mimari bir tarza ve web hizmetleri geliştirmede sıklıkla kullanılan iletişim yaklaşımına dayanmaktadır.

SOAP API
Basit Nesne Erişim Protokolü (SOAP), Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML) kullanan çeşitli işletim sistemleri arasında bilgi alışverişi için kullanılan bir iletişim protokolüdür.

Veri

Big Data / Büyük veri
Geleneksel teknolojilerin aktarımlarını veya analizlerini kaldıramayacakları kadar büyük veri miktarları. Bazı IoT teknolojileri, büyük şirketlerin verimliliği en üst düzeye çıkarma hedefinin anahtarı olarak görüldüğü için büyük verilerin taşınmasında ve aktarılmasında uzmanlaşmıştır.

Blockchain
Kriptografi kullanılarak bağlanan, blok adı verilen ve büyüyen bir kayıt listesi. Dağıtılmış bir defter olarak kullanmak için, bir blok zinciri tipik olarak düğümler arası iletişim ve yeni blokların geçerliliği için bir protokole toplu olarak bağlı olan bir eşler arası ağ tarafından yönetilir.

​Data filtration/filtering / Veri filtreleme
Veri setlerini hassaslaştırmak için geniş bir strateji yelpazesini açıklar; böylece, bir kullanıcının veya kullanıcı grubunun, tekrarlı, alakasız ve hatta hassas olabilecek diğer verileri dahil etmeden ihtiyaç duyduğu şeyi sağlarlar.

Data janitor / Veri hademesi
Veri değiştirici, büyük miktarda büyük veri alan ve bunu işletmelerin uygulayabileceği bilgilere yoğunlaştıran bir kişidir.

​DDDM (Data Driven Decision Making) / Veriye Dayalı Karar Verme
Doğrulanabilir verilerle yedeklenebilecek kararlara değer veren kurumsal yönetim yaklaşımı.

​Hadoop
Kümelenmiş sistemlerde çalışan büyük veri uygulamaları için veri işleme ve depolamayı yöneten bir açık kaynaklı dağıtılmış işlem çerçevesi. Yaygın hesaplama, aynı zamanda her yerde hesaplanan bilgisayar kullanımı. Hesaplama kabiliyetinin, son kullanıcıların bilgisayarlarla etkileşime girme gereksinimlerini en aza indirecek şekilde etkili bir şekilde iletişim kurmasını ve gerçekleştirmesini sağlamak için günlük nesnelere yerleştirilmesi.

​SCADA
Merkezi denetim ve veri toplama Gerçek zamanlı veri toplama, analiz etme ve kontrol etme amaçlı bir bilgisayar sistemi.

TCP/IP
İnternet Protokolü paketi, bilgisayar ağı modeli ve Internet’te ve benzeri bilgisayar ağlarında kullanılan iletişim protokolleri kümesidir.

IoT ile İzleme ve Tanımlama

IMEI / Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği (IMEI)
Tüm cep telefonları ve akıllı telefonların sahip olduğu benzersiz bir kimlik veya seri numarası. Normalde 15 rakam uzunluğundadır.

​Uluslararası Makale Numarası / EAN
Belirli bir perakende ürün tipini, belirli bir ambalaj yapılandırmasında, belirli bir üreticiden tanımlamak için küresel ticarette kullanılan bir barkod sembolojisi ve numaralandırma sistemi.

​MEID / Mobil Ekipman Tanımlayıcısı
CDMA2000 mobil ekipmanın fiziksel bir parçasını tanımlayan global olarak benzersiz bir numara.

RFID / Radyo frekansı tanımlama
RFID cihazları, veri iletimi ve radyo dalgaları yoluyla yakalama için kullanılır.

​Smart label / Akıllı etiket
Bir barkodun geliştirilmiş bir versiyonu. Geleneksel barkodların aksine, akıllı bir etiket bir ürün hakkında çok daha fazla bilgi içerebilir. Akıllı etiketler RFID etiketleri, Elektronik Makale Gözetleme (EAS) etiketleri veya en sık görülen QR kodları şeklindedir

UID / Benzersiz tanımlayıcı
Herhangi bir sistemdeki herhangi bir cihaza, onunla etkileşime girebilmesi için verilen bir sayı.

​URI / Tekdüzen Kaynak Tanımlayıcı
Belirli bir kaynağı açıkça belirten bir karakter dizisi.

IoT ve Veri Güvenliği

Botnet
Kötü amaçlı yazılımdan etkilenen ve sahiplerinin bilgisi dışında bir grup olarak kontrol edilen özel bilgisayar ağı.

​GDPR / Genel Veri Koruma Yönetmeliği
Bu, Mayıs 2018’de yürürlüğe girdi ve kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerin kontrol edilmesi ve işlenmesiyle ilgili kurallar koyuyor.

IPSec
İnternet protokol ağı üzerinden gönderilen veri paketlerini doğrulayan ve şifreleyen güvenli bir ağ protokolü paketi. IPSec, IP ağları üzerinden iletişimi korumak için şifreleme güvenlik hizmetleri kullanır.

​ICS / Endüstriyel kontrol sistemleri
Endüstriyel prosesleri çalıştırmak veya otomatikleştirmek için kullanılan cihazları, sistemleri, ağları ve kontrolleri içeren farklı kontrol sistemleri ve ilişkili enstrümanları tanımlamak için kullanılan ortak bir terim.

​IAM/ Kimlik ve erişim yönetimi
Elektronik veya dijital kimliklerin yönetimini kolaylaştıran iş süreçleri için bir çerçeve.

​PKI / Açık Anahtar Altyapısı
Dijital sertifikaları oluşturmak, yönetmek, dağıtmak, kullanmak, saklamak ve iptal etmek ve açık anahtarlı şifrelemeyi yönetmek için gereken roller, politikalar ve prosedürler kümesi. PKI, güvenli iletişim, veri ve para değişiminin kritik bir etkinleştiricisidir.

​TLS / Taşıma Katmanı Güvenliği
Bilgisayarlar arasında aktarılan verileri korumak için kullanılan ve iki bilgisayarın da bilgileri anladıkları şekilde şifrelemeyi kabul etmelerini sağlayan bir şifreleme protokolü.

​Hizmet Olarak X
Maas (Management-as-a-Service) / Hizmet olarak yönetim
Bir ağ ve sistemlerin yönetimi, müşteriye bir web arayüzünde sunulur. Bir anlamda, ilk “S” nin yönetim yazılımı olduğu SaaS’ın özel bir versiyonudur.

​IaaS / Hizmet olarak altyapı (IaaS)
İnternet üzerinden sanallaştırılmış bilgi işlem kaynakları sağlayan bir bulut bilişim biçimi.

PaaS / Hizmet olarak platform (PaaS)
Donanım ve yazılım araçlarının internet üzerinden kullanıcılara ulaştırıldığı bulut bilişim modeli.

​Servitization / Servitization
Bir ürünü, bir ürünü tek seferde satmak yerine, genellikle tekrarlayan bir abonelik için bir hizmet olarak bir sonuç olarak satmak için ürünlerini kullanan endüstrileri açıklar.

​SaaS / Hizmet olarak yazılım
Abonelik esasına göre lisanslanan ve merkezi olarak barındırılan bir yazılım lisansı ve teslimat modeli.

​PaaP / Ürün olarak platform
Hazır bir platformu (genelde IoT platform) ürün olarak kullanma modelidir. Bunu sağlayan platformlar white-label denilen bir özellik sunar ve platformun baştan aşağı markanıza özelleştirilmesini mümkün kılar.

​On-Premise / Şirket içi yazılım
Şirket içi yazılım, bir müşterinin şirket içi sunucu ve bilgi işlem altyapısından yüklenen ve işletilen bir tür yazılım dağıtım modelidir. Kuruluşun yerel bilgi işlem kaynaklarını kullanır ve yazılım satıcısından yalnızca lisanslı veya satın alınmış bir yazılım kopyası gerektirir.

​Bağlı Dünya
Nesnelerin İnterneti ile bağlantısı birbirine bağlı hale geldikçe, endüstriler ve işletme dikeyleri arasında sınırlar çizmek giderek daha zor hale geliyor. Akıllı şeyler akıllı fabrikalarda üretilir ve akıllı tedarik zinciri tarafından dağıtılır. Bir zamanlar, bu şeyler akıllı binalar, akıllı araçlar ve akıllı insanlar da akıllı şehirler oluştururlar. Bu şehirler komşularına bağlanır.


Bağlı insanlar
eHealth
Bilgi yönetimi ve bilgi ve iletişim teknolojisi kullanımı ile hastaların sağlığını ve refahını ve profesyonel tıbbi uygulamaların geliştirilmesini kolaylaştırır.

​HMI / İnsan-makine arayüzü
Bir kişiyi makineye, sisteme veya cihaza bağlayan bir kullanıcı arayüzü veya gösterge tablosu. En çok endüstriyel bir süreç bağlamında kullanılır.

​M2P / Makineden Kişiye
Makineyi, bilgiler bir makine ile bir kişi arasında aktarıldığında gerçekleşen bağlantılara anlatır.

​PAN / Kişisel alan ağı
Bilgi teknolojisi cihazlarının bireysel bir kişi aralığında, tipik olarak on metre mesafedeki birbirine bağlanması.

Quantified self / Ölçülen öz
Bu kavram, bir insanın günlük yaşamındaki özelliklere veri toplama teknolojisini içerir. Tüketilen gıda ve çevre hava kalitesi gibi girdiler toplanır, ruh hali ve kan oksijen seviyeleri gibi durumlar izlenir ve zihinsel farkındalık ve fiziksel uygunluk gibi performans değerlendirilir.

​Wearables / Giyilebilir teknolojiler
Bir insan veya hayvan tarafından giyilmek üzere tasarlanmış herhangi bir IoT cihazı için kullanılan bir terim.

​Bağlı binalar ve evler
Uzaktan kontrol edilebilen, özelleştirilebilen ve otomatikleştirilebilen akıllı ürünler içeren bir ev. Bu sıcaklık, aydınlatma ve kilitler için kontrolleri içerir. Ticari inşaatta kullanıldığında, buna bazen ‘Akıllı Bina’ denir.

​Özerk evler
Özerk evlerde işlevsellik güvenlik sistemleri ve iklim kontrolünden otomatik televizyonlara, bulaşık makinelerine, çamaşır makinelerine ve diğer cihazlara kadar uzanmaktadır. Apple’ın HomeKit’i ve Google’ın Nest’i popüler uygulamalardır.

​İnşaat Operasyonları Bina Bilgi Değişimi (COBie)
Varlık verilerinin geometrik bilgilerden farklı olarak sunulmasına odaklanan bir bina bilgisi modelleri alt kümesinin (BIM) yayınlanması için tescilli olmayan bir veri formatı.

​HVAC
Isıtma, havalandırma, ve klima İç ve araç çevre rahatlığı sağlayan teknoloji.

LiFi
Veri iletimi için ışık yayan diyotlar (LED’ler) kullanan bir kablosuz optik ağ teknolojisi. Standart WiFi’den 100 kat daha hızlı olduğu iddia ediliyor

Nearables
Verilerin toplanmasını ve iletilmesini sağlamak için tipik olarak Bluetooth kullanarak küçük, kablosuz bilgi işlem aygıtları eklenmiş olan günlük öğelerdir.

​Akıllı ampul
Genellikle uzaktan kumanda, otomasyon ve kişiselleştirmeye izin veren bağlı (genellikle WiFi) bir LED ampul.

​Akıllı sayaç
Bir evde veya binada elektrik, gaz veya su tüketimini ölçen bir sayaç. ‘Akıllı’ olarak adlandırılır, çünkü kullanıma cevap verir ve kamu hizmeti kuruluşundan ve binadaki bireylerden elde edilen genel tüketim verilerine göre akışı arttırır veya azaltır.

​Sesli asistanlar
Bir bireye görevler veya hizmetler gerçekleştirebilen sesle etkinleştirilmiş yazılım aracıları. Bazen sanal asistanlar denir.

​Akıllı ızgara
İki şeyden biri: • Bir evdeki elektrik kullanımını ölçmek için kullanılan cihaz (daha çok “akıllı sayaç” olarak adlandırılır ancak bazen birbirinin yerine kullanılır) • Tüketiciye daha özelleştirilmiş ve çevre dostu bir deneyim sunmak ve geleneksel elektrik şebekelerinde olduğu gibi boşa harcanan elektrik maliyetlerinden tasarruf etmek için akıllı sayaçlarla ve akıllı evlerle çalışabilecek bir elektrik şirketi.

​Akıllı Şehirler
Verimlilik oluşturmak, sürdürülebilirliği artırmak, ekonomik kalkınma oluşturmak ve şehirde yaşayan ve çalışan insanlar için yaşam kalitesi faktörlerini artıran veri ve teknolojiyi kullanan bir şehir veya büyükşehir bölgesi.

​Bağlı araçlar
Bağlı bir araç (ayrıca bkz. Müşteri Örneği Volvo) İnternet erişimi ve genellikle kablosuz yerel alan ağı ile donatılmıştır.

​ADAS / Gelişmiş Sürücü Yardım Sistemleri
Sürücüye sürüş sürecinde yardımcı olacak sistemler. Güvenli bir İnsan Makine Arabirimi (HMI) ile tasarlandıklarında, araç güvenliğini ve daha genel olarak yol güvenliğini arttırmaları gerekir.

​Özerk araçlar
İnsan müdahalesi olmadan kendilerini yönlendiren araçlardır. Sürücüsüz otomobil ve kendi kendine sürüş otomobil olarak da bilinir.

CAV
Bağlantılı ve özerk araçlar

​eCall
Bir trafik kazasının acil durum servislerini otomatik olarak uyaran ve aynı zamanda kurtarma işçilerini kaza mahallinin tam konumu hakkında bilgilendirecek olan Avrupa araç içi sistemi.

​ICE
Araç içi eğlence

LIDAR
Ölçümleri toplamak için bir lazerden gelen nabzı kullanan ve ardından 3B modeller ve nesnelerin ve ortamların haritalarını oluşturmak için kullanılabilecek uzaktan algılama teknolojisi.

Görüntü İşleme
Ölçülmüş veya kaydedilmiş olan elektronik görüntü verilerini, kamera tabanlı ve farklı algoritmaları içinde barındıran yazılımlarla amaca uygun şekilde değiştirmeye yönelik yapılan bilgisayar çalışması

Derin Öğrenme
Bir veya daha fazla gizli katman içeren yapay sinir ağları ve benzeri makine öğrenme algoritmalarını kapsayan çalışma alanıdır. Yani en az bir adet yapay sinir ağının kullanıldığı ve birçok algoritma ile, bilgisayarın eldeki verilerden yeni veriler elde etmesidir.

Yapay Zekâ
İnsanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından görüntülenen doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir. İlk ve ikinci kategoriler arasındaki ayrım genellikle seçilen kısaltmayla ortaya çıkar.

Makine Öğrenmesi
Bilgisayarların algılayıcı verisi ya da veri tabanları gibi veri türlerine dayalı öğrenimini olanaklı kılan algoritmaların tasarım ve geliştirme süreçlerini konu edinen bir bilim dalıdır.

RADAR
Nesnelerin aralığını, açısını veya hızını belirlemek için radyo dalgalarını kullanan bir algılama sistemi.

SDV
Kendi kendini süren bir araç

V2X ( Vehicle to anything) / Araçtan herşeye
Sensörlerden ve diğer kaynaklardan gelen bilgilerin yüksek bant genişliğine sahip, düşük gecikmeli, yüksek güvenilirlikli bağlantılar yoluyla tam özerk sürüşe yol açan yoldan geçtiği aracın iletişim sistemi için kullanılan terimdir.

V2C (Vehicle to Cloud) / Araçtan buluta
Sanallaştırılmış ve isteğe bağlı hizmet sunumu için çerçeveyi bulutlayacak güvenli bir araç.

​V2V (Vehicle to Vehicle) / Araçtan Araca
Motorlu taşıtlar arasında verilerin kablosuz iletimi. V2V iletişiminin amacı, transit halindeki araçların geçici bir ağ üzerinden birbirlerine konum ve hız verilerini göndermelerini sağlayarak kazaları önlemektir.

​UBI / Kullanım bazlı sigorta
Araç kullandığınızda ödeme olarak da bilinir (PAYD), maliyetlerin zamana, mesafeye, davranışa ve yere göre ölçülen kullanılan araç tipine ve kilometreye bağlı olduğu bir araç sigortası türüdür.

​OBD / Dahili tanılama
Bir otomobilin kendi kendine teşhis ve raporlama kabiliyetine işaret eden bir otomobil terimi. OBD sistemleri, araç sahibine veya tamir teknisyenine çeşitli araç alt sistemlerinin durumuna erişim sağlar.

TSP / Telematik Servis Sağlayıcısı
Araç üreticilerinin bakımını yapan bir şirket (veya işlev), üretilen araçlara veri yolu ve ses vermesi gerekiyor.

Bağlı hareketlilik

ECU / Elektronik Kontrol Ünitesi
Bir taşıma aracındaki elektrik sisteminden veya alt sistemlerden birini veya birkaçını kontrol eden tümleşik sistemler için genel bir terim.

ITS (Intelligent Transportation Systems) / Akıllı Ulaşım Sistemleri
(Bu şekilde istihbarat dahil etmeden), farklı ulaşım ve trafik yönetimi modları ile ilgili yenilikçi hizmetler sağlamayı amaçlayan ve çeşitli kullanıcıların daha iyi bilgi sahibi olmalarını ve ulaşım ağlarının daha güvenli, daha koordineli ve “akıllı” kullanılmalarını sağlayan gelişmiş uygulamalar.

​Bağlı lojistik

Barkod
Bir emtia üzerine basılan ve özellikle stok kontrolü için kullanılan, sayı şeklinde ve değişken genişlikte paralel çizgilerden oluşan bir kalıp şeklinde makinede okunabilen bir kod.

Soğuk zincir
Kırılmamış bir soğuk zincir, istenen düşük sıcaklık aralığını koruyan ilişkili ekipman ve lojistik ile birlikte kesintisiz bir soğutma üretimi, depolama ve dağıtım faaliyetleri dizisidir.

​EDI / Elektronik veri değişimi
Yapılandırılmış verilerin bir bilgisayar uygulamasından diğerine elektronik araçlarla ve minimum insan müdahalesiyle aktarılması. Ayrıca devlet kurumları dahil olmak üzere işletmeler ve kuruluşlar arasındaki elektronik belgelerin değişimini de açıklar.

​Filo yönetimi
Şirketlerin araç yatırımıyla ilgili riskleri ortadan kaldırmasını veya en aza indirmesini, verimliliği, üretkenliği arttırmasını ve toplam taşıma ve personel maliyetlerini azaltmasını sağlayan bir işlev (ayrıca büyük ve karmaşık bir IoT ekosisteminin karışımında filo yönetimine bakın)

LİMANLAR
Fiziksel Oşinografik Gerçek Zamanlı Sistem Su seviyeleri, akımlar, dalgalar, tuzluluk, köprü açıklığı (hava boşluğu), rüzgarlar, hava ve su sıcaklığı ve görünürlük dahil olmak üzere temel çevresel parametreleri sağlamak için ABD’deki birçok yoğun su yoluna yerleştirilmiştir.

​SKU / Stok Saklama Ünitesi
Genellikle, ürünün envanter için izlenmesine yardımcı olan, makinede okunabilen bir barkod olarak gösterilen ürün ve hizmet kimlik kodu.

SCE / Tedarik Zinciri Uygulaması
Depo yönetim sistemleri (WMS’ler), nakliye yönetim sistemleri (TMS’ler), küresel ticaret yönetimi (GTM) sistemleri ve gerçek zamanlı karar destek sistemleri ve tedarik zinciri görünürlüğü gibi diğer yürütme uygulamaları dahil olmak üzere yürütmeye yönelik uygulamalara odaklanır.

​TEU Konteynerleri
Yirmi fitlik eşdeğer bir birim, konteyner gemilerinin ve konteyner terminallerinin kapasitelerini tanımlamak için kullanılan eksiksiz bir kargo kapasitesi birimidir.

​Takip
Gönderim menşeinden varış noktasına hareket aralıklarını kayıt eden bir sistem.

Bağlı üretim (Akıllı Fabrika) / Endüstri 4.0

AMI / Gelişmiş Ölçüm Altyapısı
Bir IP Adresi aracılığıyla bir akıllı sayaç ile bir sağlayıcı arasında iki yönlü iletişime izin veren dijital bir mimari.

​AMR / Otomatik Sayaç Okuma
Su sayacından veya enerji ölçüm cihazlarından gelen tüketim, teşhis ve durum verilerini otomatik olarak toplama ve bu verileri faturalandırma için merkezi bir veritabanına aktarma teknolojisi.

​BOM / Malzeme Listesi
Bir ürün oluşturmak için gerekli olan kapsamlı parça, ürün, montaj ve diğer malzemelerin listesi.

​CAD / Bilgisayar destekli tasarım
Bir ürünü tasarlayan ve tasarımın sürecini belgeleyen bir teknoloji. CAD, bir ürünün malzemelerine, işlemlerine, toleranslarına ve boyutlarına ilişkin ayrıntılı diyagramları ürüne özgü sözleşmelerle aktararak üretim sürecini kolaylaştırabilir.

​Bağlı yardımcı programlar ve akıllı şebekeler
Kullanımdaki yerel değişiklikleri algılamak ve bunlara tepki vermek için dijital iletişim teknolojisini kullanan bir yardımcı besleme ağı.

​CPS / Siber fiziksel üretim sistemleri
Fiziksel ve dijital varlıkları birbirine bağlayan sistemler bilgisayar programlama ve algoritmalarla bağlanır, izlenir ve yönetilir.

​ERP / Kurumsal Kaynak Planlaması
Temel iş süreçlerinin, genellikle gerçek zamanlı olarak ve yazılım ve teknolojinin aracılık ettiği entegre yönetimi.

​Endüstri 4.0
Üretim teknolojilerinde mevcut otomasyon ve veri alışverişi eğilimine verilen isim. Siber-fiziksel sistemler, nesnelerin interneti, bulut bilişim ve bilişsel bilgi işlem içerir. (ayrıca bkz. IoT, üretimi ve üreticileri dönüştürüyor)

​Dijital Dönüşüm
Dijital dönüşüm, dijital teknolojilerin stratejik olarak benimsenmesidir. Süreçleri ve üretkenliği artırmak, daha iyi müşteri ve çalışan deneyimleri sunmak, iş riskini yönetmek ve maliyetleri kontrol etmek için kullanılır. Dijital dönüşüm sayısız araçları, çözümleri ve süreçleri temsil eder. Etkili bir strateji, her benzersiz organizasyon için özelleştirilmiş olan stratejidir.

​JIT (Just In Time) / Tam zamanında
Malzemelerin, malların ve işçiliğin üretim sürecinde tam olarak ihtiyaç duyulduğunda varması veya yenilenmesi planlanan bir envanter yönetimi yöntemi.

Kanban
Bir süreç içinde ilerledikçe işi yönetmek için görsel bir sistem. Kanban hem süreci hem de bu süreçten geçen asıl işi görselleştirir.

​MES / Üretim Yönetim Sistemi
Fabrika üretim sistemindeki karmaşık üretim sistemlerini ve veri akışlarını birbirine bağlayan, izleyen ve kontrol eden bir bilgi sistemi.

​PLM / Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi
Bir ürünün tüm kullanım ömrünün başlangıcından, mühendislik tasarım ve üretimine, üretilen ürünlerin servis ve imhalarına kadar yönetilmesi.

QMS / Kalite yönetim sistemi
Kalite politikalarına ve hedeflerine ulaşmak için süreçleri, prosedürleri ve sorumlulukları belgeleyen resmi bir sistem.

Akıllı üretim
Bilgisayarların karar vermekten sorumlu olduğu ortamı açıklar. Akıllı bir üretim ortamında, üretimi geliştirmek için fiziksel ve dijital birbirine bağlanır ve iletişim kurar.

Akıllı fabrika
Üretim sürecini optimize etmek amacıyla geniş bir üretim kategorisi.

​Akıllı sayaç
Bir evde veya binada elektrik, gaz veya su tüketimini ölçen bir sayaç. ‘Akıllı’ olarak adlandırılır, çünkü kullanıma cevap verir ve kamu hizmeti kuruluşundan ve binadaki bireylerden elde edilen genel tüketim verilerine göre akışı arttırır veya azaltır.

​Organizasyonlar

3GPP
Nesil Ortaklık Projesi, 1998 yılında kurulan ve üçüncü (ve gelecek) nesil mobil sistemler için küresel olarak kabul edilebilir özellikler geliştirmeyi amaçlayan ortak bir projedir.

AECC
Otomotiv Kenarı Hesap Konsorsiyumu Ağı yönlendirmeye ve otomotiv büyük verilerinin altyapı ihtiyaçlarını hesaplamaya odaklanmış bir kuruluş.

​IEEE
Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü Kendisini “dünyanın en büyük teknik profesyonel topluluğu” olarak nitelendiriyor. Uluslararası elektronik gelişimi yoluyla standardizasyonu teşvik etmeyi amaçlıyor.

​ITU
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Birleşmiş Milletler bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda uzmanlaşmış ajans – BİT. ITU, küresel radyo spektrumunu ve uydu yörüngelerini tahsis eder ve ağlarla teknolojilerin sorunsuz bir şekilde birbirine bağlanmasını sağlayan teknik standartları geliştirir.

​GSMA
GSM Birliği dünya çapında mobil operatörlerin çıkarlarını temsil eder, cep telefonu ve cihaz üreticileri, yazılım şirketleri, ekipman tedarikçileri ve İnternet şirketleri ile komşu endüstri sektörlerindeki organizasyonlar dahil olmak üzere, geniş mobil ekosistemde 250’den fazla şirketle yaklaşık 800 işleticiyi bir araya getirmek. GSMA, mobil sektördeki en büyük yıllık etkinliği, GSMA Mobil Dünya Kongresi’ni düzenler.

​W3C
World Wide Web Konsorsiyumu, World Wide Web’in başlıca uluslararası standartlar organizasyonudur (kısaltılmış WWW veya W3).